Відновити пароль

Немає облікового запису?

Зареєструватися

Знання • Компресійний рукав - засіб профілактики лімфостазу



Під час операції на молочній залозі часто видаляються лімфатичні вузли в пахвовій зоні. Наслідком цього, а також наслідком супутньої терапії, може стати порушення відтоку лімфи і набряк руки (лімфедема). Вилікувати лімфостаз, що з'явився, можна, з часом він стає все щільніше, це відчувається як роздута, туга рука, і помітно неозброєним оком: одна рука стає більше ішної. Потрібно робити все можливе, щоб запобігти його появі.

 
Лімфостаз - дуже поширена проблема жінок, які перенесли мастектомію. Він може з'явитися як відразу після операції, так і через місяць, через рік і навіть через багато років після успішного подолання раку молочної залози. Ефективним засобом профілактики набряку є
компресійний рукав.

 
Як діє компресійний рукав?

Якщо ви вперше надягнете компресійний рукав, то відчуєте відчутне здавлювання (компресію). Рукав зроблений зі спеціальної тканини та надає контрольований тиск на м'які тканини руки. Залежно від сили тиску рукави класифікуються на I, II, ІІІ і IV класи компресії. Внутрішня поверхня якісного компресійного рукава - рельєфна. За рахунок фактурності тканини і ефекту компресії, рукав надає масажну і дренажну дію на підшкірну тканину та на дрібні лімфатичні судини, активізуючи струм лімфи, запобігаючи її застій в тканинах руки.
 
Які види рукавів існують?

Рукава бувають I, II, III і IV класу компресії. Чим вище клас компресії, тим вище сила розподіленого тиску. Рукава I класу компресії - профілактичні. Такий рукав необхідний кожній жінці, яка перенесла мастектомію, навіть якщо ознак лімфостазу немає.

Рукава II, III і IV класів компресії призначає і підбирає за показаннями тільки лікар. Але і профілактичний рукав не скасовує спостереження у лікаря. Профілактичні рукава не можуть гарантувати лікуваннялимфостаза, що вже з'явився, але полегшити відчуття та підвищити якість життя такий рукав може навіть при вже розвиненому лімфостазі.

 
Поширені кілька моделей компресійних рукавів:
-
Рукав до кисті руки (закінчується на зап'ясті);
-
Рукав, що заходить на кисть руки (вдягається на великий палець і надає компресію на частину долоні);
-
Рукава-болеро (при необхідності профілактики лімфостазу на обох руках).

Також існують окремі
компресійні рукавички.

 

Як правило, випускаються рукава тілесного і чорного кольорів - це найбільш універсальні і практичні кольори.

Якісний рукав не сповзає - для цього його верхній край має силіконову вставку. Вибирайте рукав з «дихаючої» тканини - такий рукав забезпечує гарне виведення вологи з поверхні шкіри, створюючи сприятливий мікроклімат.

 
Як підібрати розмір?

При підборі рукава вимірюються: окружність зап'ястя, окружність руки на рівні ліктя, окружність біцепса. Розмірні сітки у різних виробників рукавів - різні. Не підбирайте рукав самостійно без консультації з кваліфікованим фахівцем. Рукав не повинен бути вам занадто тісним.
 
Як носити компресійний рукав?

Якщо ознаки лімфостазу вже є, рукав слід надягати відразу після пробудження на неотечну руку та носити протягом дня. Але не залишати на ніч! Якщо ознак лімфостазу немає, рукав потрібно надягати при фізичних навантаженнях, в тривалі поїздки (при перельотах - обов'язково), при дискомфортних відчуттях в руці з прооперованої сторони.
 
Догляд за компресійним рукавом

Рукав слід прати так само, як білизну - вручну, тоді він прослужить вам довго, не втрачаючи еластичності. Застосовуйте при пранні м'який миючий засіб. Не використовуйте кондиціонери для білизни та засоби з ефектом відбілювання. Ні в якому разі не віджимають рукав - просто злегка промокніть його сухим рушником і розкладіть на сухій чистій поверхні. Не сушіть рукав на електроприладах та відкритому сонці.
 
Що ще слід робити для профілактики лімфостазу, крім використання компресійного рукава? Виконуйте наступні рекомендації:
- Дбайливо, але наполегливо розробляйте руку відразу ж після операції, робіть комплекс спеціальних вправ.
- Уникайте підвищених навантажень на руку з прооперованої сторони: не слід носити важкі сумки, не виконувати цією рукою довгу монотонну роботу на кухні і в саду (розпушування, копка, збивання і т.д.)
- Категорично уникати травм і запалень на руці з прооперованої сторони.
- Не допускати загальної сильної перевтоми.

 
Якщо у вас залишилися питання про підбір та властивості компресійних рукавів, ми завжди готові на них відповісти. Пам'ятайте, що профілактика - у всіх сенсах дешевше за лікування. Бережіть себе і будьте здорові!
 

Написати у телеграм Написати у вайбер Зворотний дзвінок
×
Зв'язатися з нами